Andel personer som mottar spesialisert rehabilitering i Norge er økende, men det er stor variasjon i innhold og kvalitet på tjenestene. I følge offentlige rapporter er det behov for enhetlig levering og rapportering av rehabiliteringstjenester, med elektroniske løsninger som støtter en systematisk bruk av gode verktøy for å evaluere kvaliteten på tjenestene og pasientenes mål- og funksjonsendringer. Det er også behov for økt involvering av pasienter og pårørende, og en effektiv samhandlingsstruktur som vektlegger koordinerte tjenester og kontinuitet i rehabiliteringsforløp på tvers av tjenestenivåer og sektorer.
I dette prosjektet har 17 private rehabiliteringsinstitusjoner innført felles bruk av kvalitetsindikatorer og pasientrapporterte utfallsmål, for å fremme økt kvalitet og utbytte av rehabilitering.
Vi undersøker om bruk av et kvalitetsindikatorsett, utviklet for bruk i rehabilitering, gir bedre kvalitet og utbytte av rehabiliteringen. I tillegg undersøker vi systematisk bruk av Helsedirektoratets foreslåtte utfallsmål i klinisk praksis, på tvers av institusjoner og diagnosegrupper, ved måletidspunkt som strekker seg fra inneliggende periode i spesialisthelsetjenesten til oppfølgingstiden hjemme; etter 3, 6 og 12 måneder.
Resultatene fra prosjektet kan medvirke til kvalitetsforbedring av rehabiliteringstjenester lokalt og nasjonalt, og styrke kunnskapsgrunnlaget for framtidige anbefalinger som angår standardiserte prosesser, registerdata og rapporteringsrutiner i rehabiliteringsfeltet. Enhetlig rapportering av rehabiliteringsresultater kan gjøre det lettere for myndigheter å sammenligne kvalitet og nytte på tvers av institusjoner, institusjonene selv kan bedre kvalitet og innhold i sine tilbud, og det kan bli lettere for pasienter og pårørende å velge mellom ulike rehabiliteringstilbud.
Prosjektet inngår i det større RehabNytte-prosjektet, som adresserer behovet for mer erfaringsutveksling, læring og forskning på tvers av rehabiliteringsinstitusjoner og felles innsats for enhetlig levering og rapportering av tjenester.
Prosjektet er et samarbeid mellom Nasjonal kompetansetjeneste for revmatologisk rehabilitering (NKRR) og Forskning – og Utviklings (FoU)-nettverket VIRKE Rehabilitering. Rekruttering av pasienter er fullført, og inkluderer mer enn 4000 voksne med ulike diagnoser som har mottatt rehabilitering i spesialisthelsetjenesten ved en av institusjonene i VIRKE Rehabilitering.
Studien innebærer:
Det inngår også i prosjektet å undersøke pasientrapportert nytte av rehabilitering, målt som endringer i pasientenes utfallsmål gjennom det året vi følger dem. I tillegg undersøker vi samfunnsøkonomisk nytteverdi av rehabilitering, målt ved en indeks for kvalitetsjusterte leveår. Design: longitudinell kohort-studie, med subgruppeanalyser.